Insänt Av Ulla o Tommy 180702
Himmelskt god knäckäppelpaj serverad med antingen;
vaniljsås, vaniljglass, kanelglass, eller vispgrädde.
Ingredienser:
|
Gör så här: |
Pajdeg: 125 g smör 1 dl havregryn 1 dl strösocker 2 dl vetemjöl
Fyllning: 4 st äpplen 100 g smör 2 dl strösocker 2 msk vetemjöl 3 dl grädde 1 tsk kanel 100 g mandelspån |
Pajdeg: Mät upp smöret i en kastrull. Smält det på spisen på medelvärme. När drygt hälften smält, ta bort kastrullen från värmen och rör tills allt smör smält. Tillsätt havregryn, strösocker och vetemjöl. Rör till en jämn smet med en sked. Tryck ut degen i en pajform ca 20 cm i diameter. Använd baksidan av en sked, så går det snabbt, tar ca 1 minut och dessutom kladdfritt. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 200°C i ca 10 min, den ska få lite antydan till färg. Låt pajskalet svalna, gör fyllningen under tiden.
Fyllning: Skala och skär äpplena i klyftor. Fördela äppelklyftorna i pajskalet. Mät upp smöret till fyllningen i en kastrull (går bra att använda samma kastrull som till pajdegen utan att diska den emellan.) Smält smöret på medelvärme tills drygt hälften av smöret smält. Ta bort kastrullen från spisen och rör tills allt smör smält. Smält smör till fyllningen. Tillsätt strösocker och vetemjöl och rör eller vispa för hand till en jämn smet. Sätt tillbaka kastrullen på spisen på medelhög värme och låt såsen koka upp under omrörning så att det inte fastnar på bottnen. Vispa ner grädden. Sätt tillbaka kastrullen på spisen på medelhög värme och låt såsen koka upp under omrörning så att det inte fastnar på bottnen. Låt såsen sjuda några minuter. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt kanel och mandelspån. Vispa så det blir blandat. Häll såsen till fyllningen över äppelbitarna i pajskalet. Grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Knäckäppelpajen ska få fin gyllenbrun färg. Låt pajen svalna 10-30 minuter före servering. |
Utrustning du behöver: 1 st pajform ca 20 cm i diameter |
Serveringsförslag: ev. 6-8 portioner vaniljsås eller ev. 6-8 portioner vaniljglass eller ev. 6-8 portioner kanelglass eller ev. ca 3-5 dl vispgrädde |