Kokt rimmad oxbringa
Det är viktigt att köttet bara får sjuda, aldrig koka för häftigt, då kan det lätt bli torrt.
6 personer
Ingredienser
1 1/2 kg rimmad oxbringa
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bit rotselleri
10 vitpepparkorn
4 lagerblad
Några kvistar timjan
Till senapssåsen
3 msk smör
3 msk vetemjöl
5-6 dl buljong från koket av bringan
2 msk svensk senap
Lite salt och nymalen vitpeppar
3 dl mjölk
Till servering
1 kg blandade rotgrönsaker, rostade i ugn
Riven pepparrot (valfritt)
Persilja
Lägg köttet i kallt vatten i en inte alltför stor kastrull. Låt det sakta koka upp. Slå bort vattnet och häll på nytt. Se till att vattnet täcker köttet.
Tvätta och ansa grönsakerna, dela större i mindre bitar men skala dem inte. Det ger mycket mer smak åt buljongen med skalet kvar. Tillsätt till grytan tillsammans med kryddorna.
Låt köttet sakta koka i 1 1/2-2 timmar tills det känns mört.
Smält smöret till såsen och rör ner mjölet. Späd med buljongen och mjölken under ständig vispning. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Smaka av med senap, lite salt och nymalen peppar.
Skala grönsaker och potatis. Skiva och rosta i ugn på 225 grader i 30-40 minuter.