Sivs helstekta rotselleri


Portioner:  8 bufféportioner 

• 1 rotselleri (à ca 800 g) 
• 50 g smör 
• 1 tsk flingsalt 
• 100 g smör 
• 1 dl rostade hasselnötter 
• 4 kycklingfiléer (gärna majskyckling, à ca 150 g) 
• 3 kryddmått salt 
• 1 kryddmått peppar 
• 2 msk rapsolja 
• 250 g blandad svamp (t ex. kantareller, champinjoner och karljohan) 
• 2 msk smör 
• 2 kryddmått salt 
• 1 kryddmått peppar 

Till servering
• 75 g lagrad ost (gärna comté) 

1.Sätt ugnen på 200°C.

2.Rotselleri: Tvätta/skrubba rotsellerin väl. Lägg i en form och bred smöret runt om. 

3.Ställ in rotsellerin i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme, eller tills den är mjuk. Låt svalna och skär i bitar.

4.Brynt smör: Smält smöret i en kastrull. Låt det bubbla på svag värme tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt.
 
5.Hasselnötter: Hacka hasselnötterna.
 
6.Sänk ungstemperaturen till 125°C.

7.Kyckling: Krydda kycklingen med salt och peppar. Bryn filéerna runt om i oljan i en stekpanna tills de får fin färg.

8.Lägg över i en ugnssäker form. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter, eller tills innertemperaturen är 72°C.

9.Rotselleri: Pensla rotsellerin med hälften av det brynta smöret. Strö över flingsalt. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills den är varm.

10.Svamp: Ansa och stek svampen i smör i en stekpanna ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar.

11.Skär kycklingen i bitar. Lägg upp rotselleri, kyckling och svamp på ett fat. Strö över hasselnötter och flingsalt.
 
12.Till servering: Ringla över brynt smör och hyvla över osten.