ORIENTALISK RÄKSÅS, 4-5 port

1 kg räkor med skal
2 msk olja
5 dl vatten
2 msk smör
2 tsk curry
1 stor gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl
3 dl räkspad
2 msk tomatpuré
1 msk ketchup
1 st paprika grön
1 st paprika röd
2 dl crème fraiche
1 msk cognac (kan uteslutas)

 

Skala räkorna och lägg åt sidan. Fräs räkskalen i oljan och när de vitnat slås vattnet på. Låt koka i ca 7 minuter. Sila bort räkskalen men spara spadet. Hacka löken och fräs den tillsammans med den pressade vitlöken i smör och curry. Strö över vetemjöl och späd med räkspadet. Tillsätt tomatpuré och ketchup, rör om och låt sjuda i 5-6 minuter. Rör ned crème fraiche och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Lägg i den strimlade paprikan och räkorna plus alkoholen.

Efter detta får inte såsen koka för då blir räkorna sega.

Serveras med ris och sallad.