Insänt av Kerstin E 171214
Hej
Håller på att renskriva några recept från 1800-talet som jag tänkte att andra kunde få ta del av. Krokarna var en viktig festkaka och jag vet att de förekom på ett kalas 1842. Dassarna vet jag inte men de är från 1800-talet.
Krokar
4hg mjöl
2,5 kkp grädde
1 knivsudd alun (tror att det går att använda hjorthornsalt),
1 äggula
1 msk brännvin
2 hg smör
Kristyr att bre på
Blanda allt utom smöret till en deg som kavlas ut så tunt det går.Bred sedan på smöret och vik degen i 3 delar och kavla in smöret. Låt degen vila kallt några timmar. Kavla sedan ut degen till ca 1 cm tjock kaka och skär ut stavar som formas till ringar och gräddas i 250 grader. När de kallnat bred kristyren och strö på färgat socker.
Dassar
2,5 hg margarin eller smör
1 dl strösocker
4 dl mjölk
2 msk hjorthornsalt
Vetemjöl till en lös deg
Kallas ut till en 1/2 cm tjock kaka och sporra till kringlor. Grädda 5- 8 min i 250 grader