Haralds tips rörande mjuka kakor

Många tycker säkert att mjuka kakor kan bli lite väl torra ibland.

Det finns ett sätt att avhjälpa detta.

Till att börja med får kakorna naturligtvis inte stå för länge i ugnen. Då blir de torra.

 

Peppar- och kardemummakaka

Oavsett om man köper färdiga mixer eller bakar från grunden så gör man som det står på paketet/i receptet.

När smeten är färdig – och ugnen varm – så rör man ner ½ dl vanlig lingonsylt. Och så in i ugnen under den tid, som står angivet på paketet/i receptet.

Det blir fantastiskt gott och saftigt.

 

Vaniljsockerkaka

Det är ju klart att man inte kan ha lingonsylt i en ljus kaka. Då blir ju kakan skär.

Det här har jag inte provat själv, men ett alternativ vore följande:

 

Färdig mix

Addera 1-2 msk vaniljsås till smeten innan kakan går in i ugnen.

 

Egenbakad kaka

Minska en del på det vanliga sockret och addera några 2-3 tsk vaniljsocker.

Blanda ner 1-2 msk vaniljsås det sista du gör.

De exakta måtten har jag inte för denna kaka. Man får prova sig fram. Vanilj har ju en karakteristisk smak. Det gäller att hitta rätt balans.

 

Skulle mixen eller den egenbakade kakan vara så ”blöta” så att kakan inte reser sig i ugnen, så får man minska på vaniljsåsen.

Kanske kan man även blanda i en ”lagom stor” bit av en mogen banan. Det brukar bli bra.

Hoppas att dessa tips och idéer kan vara till hjälp!

Harald