Tony Fernströms gulaschsoppa/gryta Insänt av Ulla o Tommy Smedberg 181203
Denna gulaschsoppa/gryta skiljer sig från de flesta andra på grund av att man inte bryner köttet först utan lägger i det i grytan rått.
Grönsakerna skall vätska ur sig, vilket innebär att man inte skall behöva tillsätta mera vätska, eventuellt kan 1-1½ dl vatten tillsättas
i slutet av tillagningen.
Ingredienser (till cirka 4 personer) |
|
Gul lök Paprika Vitlök Krossade tomater burk Tomater färska Högrev Kycklingbuljong Tomatpuré Salt Aromat Paprikapulver Spiskummin malen Chilipulver/chiliflake Socker Svartpeppar grovmalen Potatis |
1 st 3 st (gärna olika färger) 4-5 klyftor (pressas, hackas eller krossas) ½ st 1-2 st (grovskurna) 400 gr ½ tärning 2 msk 1-1½ tsk 1 msk 3 msk (för den röda färgens skull) 1 msk Efter egen smak 1 tsk Efter egen smak 4-6 stycken |
Gör så här.
Tärna/hacka grönsaker, lök, potatis och kött i bitar stora som tumnageln (vid soppa) eller som halva tummen (vid gryta)
Vid tillagningen bygger man upp grytan på följande sätt;
a) lägg i lök, paprika, vitlök, tomater (i burk och färska) så att de fyller botten av grytan, b) lägg i köttet och kycklingbuljong
ovanpå (se till att de täcker grönsakerna), c) tillsätt alla kryddor ovanpå köttet (se till att de täcker köttet). Inget matfett.
Tillsätt tomatpure, salt, aromat, paprikapulver, spiskummin, chilipulver/flakes, socker och svartpeppar.
Koka på svag värme/medel, När det sjuder rör lite grand efterhand.
Koktid ~1½ timme
När köttet är mört/lite tuggmotstånd tillsätt den tärnade potatisen.
Koka ytterligare ~20 minuter eller till dess att potatisen är klar
Grytan skall koka/puttra under lock hela tiden kondensvattnet återförs till soppan/grytan
Om soppan/grytan behöver tunnas ut, tillsätt 1 alt1-1½ dl vatten.
För den som inte vill ha potatis kan man välja att servera ris eller potatismos till grytan.