Glace au four (= ”Glass i ugn”)

Inskickat av Harald T.


Glass i ugn” låter ju som en motsägelsefull kombination. Men, den som vågar prova detta enkla recept kommer inte att bli besviken!

 

Glace au four görs alltid med en sockerkaksbotten (för att isolera mot ugnsvärmen underifrån), vanlig vaniljglass (ingen god smakvariant som ’gammaldags’ eller liknande), frukt eller bär eller sylt och ett marängtäcke. En riktig klassiker från 1970-talet som är lättare att tillaga – och läckrare – än man kan tro.

 

Denna härliga efterrätt är en garanterad hit! Det är just kombinationen av värme, kyla och sötma, som är så enastående.

Är man särskilt förtjust i jordgubbssmak, så kan man använda jordgubbsglass och sylt. Prova dig fram!


En variant vid serveringen: Varför inte ”lyxa till det” lite och börja serveringen av efterrätten med att belysningen dämpas, helt eller delvis. Och så kommer efterrätten in – med ett eller två eldsprutande bloss på toppen i anrättningen?

Tänk då bara på att brinntiden inte får vara för lång – då missar man sensationen med den varma marängen mot den kalla glassen. Marängen kallnar fort.


Ingredienser


1 sockerkaksbotten (färdigköpt – för att göra det enkelt för sig)

0,5 liter vaniljglass

4-5 msk av en god sylt (Drottning- eller hjortronsylt)

3 äggvitor

3 msk strösocker

florsocker, färska bär, frukt eller en god sylt till garnering


Tricket att lyckas med denna enkla efterrätt är att komma ihåg att glassen måste vara riktigt kall. Det räcker inte att man köper glassen samma dag i affären eller att glassen förvarats i kylskåpets frysfack.

Glassen måste förvaras i en riktig frys (-18o C) i minst ett dygn.

Efter det är resten hur enkel som helst.


Gör så här

 

1 Lägg glassen i frysen i minst ett dygn.

 

2 Sätt ugnen på 250°. Vispa äggvitan till marängmassan till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget. Skär ut sockerkaksbottnen lika stor som glassblocket och lägg upp på ett ugnssäkert fat.


3 Lägg glassblocket på sockerkaksbottnen och täck glassblocket med – rikligt – med en god sylt eller någon frukt (t ex persikohalvor).

 

4 Spritsa marängmassan vackert över alltsammans (eller använd en stekspade eller pannkaksspade) så att det täcker ordentligt. Täcket med marängmassa måste vara – minst – 1 cm, helst 1,5 cm.


5 Gratinera glassen i 1,5 – 4 minuter (ugnar är ju lite olika) eller tills marängen bara börjat få lite färg. Men, pass på, när väl marängen börjar få färg så går det fort. Då måste glassen ut genast. Det skulle ju vara synd om marängen blev bränd. Så, mitt tips är: Övervaka ugnen dessa minuter! Marängen ska vara ljusbrun – helst över så stor yta som möjligt.

Antalet minuter i ugnen är även avhängigt av var någonstans ugnen man placerar glassen. Prova dig fram – med just din ugn!

 

6 Servera omedelbart och gärna tillsammans med färska bär, bärsås, konserverad frukt eller mer av den goda sylten.

 

Respektera dina vänner genom att bjuda på denna jätteläckra efterrätt – och dina vänner kommer att, för all framtid, respektera både dig och din matlagningskonst!

Och dina vänner skulle bara veta hur enkelt det här receptet är …

Mitt tips till dig är: Tala inte om det för dem! Låt de komma på det själva.

 

Mycket nöje!

Harald