Insänt av Taxi-Harald.

Clarres inlagda sill - och får inte hans barn denna sill på

julafton, så "kommer de inte …", enligt Clarre …


8 st sillfiléer, Helst bör det vara Klädesholmens saltfiléer! Men det är inte

nödvändigt. Det viktiga är att det är "saltfiléer för inläggning."

 

"Grönt"

1 st purjolök

1 st morot

2 st rödlökar

Dessutom: 1 st citron (för att få bort sillsmaken och lukten från

urvattningsbunken och skärbrädan)


"Kryddor"

1 påse kryddpeppar

1 påse vitpeppar

1 påse svartpeppar "Det ska ju vara FJONG i anrättningen" - enligt Clarre …

3-4 st lagerblad "Det får nog bli 4" - egen kommentar …


"Dessutom”

6 dl vatten

4,5 dl ättika (12 %) - helst Winborgs ättika

6-7 dl socker


Gör så här:

1) Lägg saltfiléerna i vatten. Låt de ligga där - i 12 tim.

Vattnet ska bytas en gång - efter sex timmar.

Skär sedan upp filéerna i lagom stora bitar.


2) Koka upp lagen av vatten, ättika och socker.

Rör om då och då så att sockret löses upp.

Låt denna lag svalna. Sätt, därefter, in den i kylskåpet.

 

3) Purjolöken: Snitta den i mitten - upp till "det gröna."

Skär av den nedre delen - med groddarna. Skär löken som "slantar."

Lägg alla bitarna, kort, i vatten - och "skölj av" eventuella rester av jord.


4) Moroten: Skala den med en potatisskalare.

Skär ett snitt på längden och "slanta" den i lagom tjocka, halva, skivor.


5) Rödlökarna: Delas och skäres i halva skivor.


6) De tre pepparsorterna mals sönder i en mortel - gärna en påse i taget.

Mixa sedan ihop de olika sorterna.


7) Lagerbladen: Bryt av dem på mitten - för mer smak.


8) Tag fram en bunke, som rymmer, minst, två liter.


9) Fyll upp botten av bunken med sillbitar.

Och så var sitt lager med kryddor, grönt och rödlök.

 

10) Upprepa 9) tills allt är slut. Slå sedan på lagen.


11) Spara ev. överbliven lag till provsmakningen, som sker efter 3-4 dagar.


12) "Glad-packa" sedan bunken och ställ in den i kylskåpet och låt stå i, minst, 4 dagar.


13) Efter 3-4 dgr: Provsmaka det hela! Justera med mer lag eller vatten - efter behov.


14) När inläggningen är klar - lägg över sillen , med lag, på glasburkar.


15) Ät - och NJUT !!!