Birgittas special
Grillad fläskfilé med äppelpotatis.
Näring per person C:a 530 kcal., 30 gram fett och 38 g kolhydrater.
Grillpanna eller grilla i ugnen.
4 personer
1 kg skivad fläskfilé med ben
1 tesked nymald svartpeppar
1½ tesked salt
Äppelpotatis.
500 gram småpotatis
2 matskedar rapsolja
2 rödlökar
2 äpplen
2 teskedar flingsalt
1 matsked honung
Senapsfraiche.
2 deciliter lätt crémefraiche
2 matskedar Dijonsenap
Tillagning.
1. Lägg karréskivorna på ett fat och strö på peppar.
2. Potatis: Sätt ugnen på 225 grader.
3. Skrubba å halvera potatisen. Lägg dem i en ugnssäker form eller
långpanna. Häll över oljan. Tillaga mitt i ugnen c:a 10 minuter. Skala
och skär löken i klyftor. Kärna ur och skär äpplena i klyftor.
4. Blanda lök och äpplen med potatisen. Salta och ringla över honung.
Stek ytterligare c:a 10 minuter.
5. Salta karréskivorna. Grilla i grillpanna på hög värme c:a 2 minuter på
varje sida. Grilla ytterligare c:a 5 minuter på lägre värme så att köttet blir
genomstekt.
6. Blanda crème fraiche och senap. Servera köttet med den varma potatis
och senapsblandningen.