Bigos, en surkålsgryta. Recept från Katarina.

 

Den äkta grytan lagas vanligen med kött och korv (så har jag skrivit receptet).

Men, man kan också laga den utan kött och korv och sedan servera den tillsammans med kotletter eller korv. Grytan går utmärkt att frysa, därför kokar jag en stor sats och fryser ner i portioner.

Ingredienser till ca 6-8 personer

o Ca 700 g griskött, gärna med ben, i mindre bitar

o Några korvar (helst kryddiga, typ bratwurst eller kabanoss)

o Ca 1 kg surkål på burk

o En buljongtärning (eller flera efter behov)

o En stor gul lök

o En näve torkad svamp

o Kryddor som t ex peppar, kryddpeppar, spiskummin, timjan, som man behagar


Gör så här:

o Ta en stor kastrull

o Fyll med två liter vatten och lägg i köttet

o Börja koka

o Pressa ur lite av saften från surkålen och spara till senare (för att reglera surheten)

o Lägg i surkålen

o Grovtärna löken och lägg i

o Tillsätt kryddor som du tycker om

o Blötlägg svamparna (ca 5 min) och lägg sedan i dem i kastrullen

o Allt ska puttra långsamt tills köttet är alldeles mört

o Sedan lägger du i de skivade korvarna

o Mot slutet kan man reglera smaken (ev. en till buljongtärning, ev. mer surkålssaft, ev. mer kryddor)

Servera med kokt potatis.